DJI demonstreert nieuwste producten bij Space53

DJI demonstreert nieuwste producten bij Space53

DJI demonstreert nieuwste producten bij Space53

Op dinsdag 17 april vond het internationale dealerevent van DJI Enterprise plaats op Technology Base in Enschede. Naast de uitgebreide productpresentaties in onze shelter, werd in samenwerking met Brandweer Twente een demonstratie gegeven van een drone, uitgerust met de nieuwste warmtebeeldcamera, de Zenmuse XT2. Dat een reddingsoperatie levensecht gesimuleerd kon worden op dezelfde locatie en met inzet van de hulpdiensten, heeft ertoe geleid dat het internationale gezelschap in plaats van naar New York, naar Twente is afgereisd.

Mensen waarnemen

Tijdens de demonstratie werd getoond hoe de nieuwe warmtebeeldcamera in staat is om gelijktijdig een thermische opname, als een visueel beeld door te geven aan de operators op de grond. Op beelden die de nieuwste speciale camera van dronefabrikant DJI live liet zien aan het publiek, was aan de buitenkant van een gebouw op de Twente Safety Campus goed te zien waar het vuur aan de binnenkant zat en waren ook de contouren te zien van een mens voor het raam. Vanwege de rook was de persoon met het blote oog nauwelijks waar te nemen, maar met de hittezoekende camera was deze duidelijk te zien. 

’s Nachts vliegen

Brandweer Twente heeft de afgelopen twee jaar al ervaring opgedaan met de inzet van drones en loopt daarmee voorop bij de vliegende brandbestrijding in Nederland. De toestellen werden onder andere ingezet om brandhaarden op te sporen tijdens een grote uitslaande brand in een bedrijfspand. Daardoor kon de brand veel effectiever bestreden worden. 

Eén van de belangrijkste beperkingen waar de brandweer nu nog tegenaan loopt is het verbod op het vliegen na zonsondergang. Maar volgens Martijn Zagwijn, operationeel manager van de vliegorganisatie van het brandweerkorps in Twente, komt ook daar snel verandering in. Volgens hem zijn drones met warmtebeeldcamera’s juist ’s nachts een belangrijk hulpmiddel, omdat er dan een veel beter overzicht verkregen kan worden op de situatie.

Landelijk dekkend netwerk dronevliegers opgeleid bij Space53

Brandweer Nederland wil in alle regio’s teams gaan vormen van goed getrainde brandweerlieden, die zullen worden opgeleid bij Space53. Technology Base is daarvoor de uitgelezen plek, omdat er bij de Twente Safety Campus niet alleen een groot brandweeroefenterrein is, maar ook omdat het een van de weinige plaatsen in Nederland is waar het door speciale ontheffingen en het afgesloten terrein is toegestaan om met zware professionele drones te vliegen.


share

Applied innovation developments process