Gebruik van drones in het dagelijks leven weer een stapje dichterbij

Gebruik van drones in het dagelijks leven weer een stapje dichterbij

Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) maakte bij de opening van de Amsterdam Drone Week bekend dat ze innovatieve toepassingen van drones wil aanjagen door de regels op testlocaties te versoepelen. Space53 is een van de vijf test- en innovatiecentra in Nederland die zich hebben verenigd in het Dutch Drone Platform en we zijn erg blij met deze ontwikkeling, omdat hiermee de toepassing van drones in het dagelijks leven weer een stapje dichterbij komt.

Vrijheden voor innovatie noodzakelijk

“Hopelijk betekent dit dat er meer tempo komt in het vergeven van vrijheden voor drones”, reageert Marc Sandelowsky vanuit de RAI in Amsterdam waar de Drone Week wordt gehouden. Space53 zit op de Technology Base, met de testfaciliteiten van o.a. Twente Airport. In principe zijn ook wij gebonden aan de regels die voor iedereen gelden bij gebruik van een drone, maar omdat wij in een afgeschermde en veilige omgeving zitten, krijgen we ontheffingen. Deze moeten we nu nog wel allemaal apart aanvragen.

Beperkingen staan ontwikkelingen in de weg

Iets wat nu niet mag, is vliegen met een drone die niet in het zicht van de piloot is (Beyond Visual Line Of Sight). Het is nog niet bekend wat Van Nieuwenhuizen precies wil veranderen aan de regels, maar we hopen en verwachten dat dit een van de regels is die de minister wil versoepelen. Doordat de drone altijd in het zicht moet zijn, hebben we te maken met veel beperkingen. De drone kan bijvoorbeeld goed worden ingezet voor inspectie of in de logistiek. Samen met de bij ons aangesloten kennisinstellingen, overheden en ondernemers, zijn we qua ontwikkelingen ook al zover dat we drones hiervoor ook daadwerkelijk in zouden kunnen zetten, maar met deze regel kan dat niet.

Drone als oplossing voor veiligheidsvraagstukken

Space53 is begin dit jaar begonnen met het project ‘Next Level’. Samen met de Veiligheidsregio Twente en hulpdiensten als politie, brandweer en ambulance wordt getest met een automatische drone. Die reageert op een melding van een incident via bijvoorbeeld een sensor of camera en vliegt er automatisch naartoe. De drone is snel ter plaatse en kan alvast informatie doorgeven aan hulpdiensten. 

Huidige regels laten testen in praktijk niet toe

Dat is uitvoerig getest op Technology Base en de resultaten zijn positief. De volgende stap is dat de automatische drone in de praktijk getest kan worden, maar dat laten de regels nu niet toe. “We willen zien hoe het werkt als we de automatische drone inzetten op bijvoorbeeld een industrieterrein”, legt Sandelowsky uit. “Maar het is verboden om boven een aaneengesloten bebouwd gebied te vliegen. Bovendien moet het ’s nachts, overdag heeft het weinig zin. En dan zit je er weer mee dat de drone grotendeels uit het zicht is.”

Space53 is in gesprek met de minister over het instellen van experimentele zones voor zulke testen. “Die gesprekken waren positief, maar er is nog een lange weg te gaan. Ik ben heel blij met hoe de minister er nu in staat. Het liefst wil ik dat dit morgen allemaal mogelijk is, maar dat kan helaas niet.” Wij blijven echter niet afwachten en blijven doorgaan met het ontwikkelen en testen van alle mogelijke oplossingen, waar een drone een belangrijke rol bij kan spelen. 

Bron: Tubantia


share

Applied innovation developments process