Workshop drone-acceptatie

Jun.13.2019
Maatschappelijk verantwoord ontwerpen van drones: aanpakken ethische kwesties noodzakelijk voor succesvolle toepassing dronetechnologie.

Het drones-ecosysteem wordt steeds volwassener, maar er is nog een lange weg te gaan. Begin april is er een belangrijk signaal afgegeven door het Ministerie van I&W: Regelgevers en Inspectie gaan vol gas geven om drones en dronetoepassingen ook in Nederland mogelijk te maken. Hiermee ontstaat eindelijk een relevante thuismarkt voor onze jonge industrie.

Echter, tijdens diezelfde bijeenkomst bleek ook weer dat het volgende obstakel op de loer ligt: gebrek aan maatschappelijke acceptatie. Voor de gemiddelde burger staan drones gelijk aan een inbreuk op de privacy, een bedreiging van de veiligheid en in zijn algemeenheid gewoon een “vervelende bak herrie”.

We zijn met Space53 al langere tijd met dit onderwerp bezig en ontwerpen samen met Universiteit Twente en Hogeschool Saxion een scan waarmee onderzoekers en ontwikkelaars de marktrijpheid van hun vinding kunnen toetsen op de dimensies: technologie, business case, juridisch, sociaal en ook ethiek.

Hoor de laatste inzichten en denk mee

Op donderdag 13 juni organiseren we een workshop voor belanghebbenden in de dronesector over ethische aspecten en het verbeteren van ontwerp en acceptatie van drones. De vermaarde hoogleraar Peter-Paul Verbeek verzorgt een keynote. En we bespreken aan de hand van voorbeelden de ethical readiness scan die wordt ontwikkeld door de projectgroep onder leiding van Saxion lector Steven Dorrestijn (zie interview in ScienceGuide over o.a. Space53).

Wees van harte welkom om mee te denken over de ethische uitdagingen rond drones!

Datum: donderdag 13 juni
Tijd: 9.00 tot 12.00 uur
Locatie: Zaal
Erlenmeyer in The Gallery, Hengelosestraat 500 in Enschede
Programma

9.00 - 9.15 uur: Welkom door Steven Dorrestijn: korte intro over Space53 en de Quick-Scan-Tools, met speciale aandacht voor ethiek.

9.15 - 10.00 uur: Keynote door Peter-Paul Verbeek over actuele ontwikkelingen, nationaal en internationaal, op het gebied van ethiek en technologie (drones in het bijzonder): Hoe kan Readiness level scan voor ethiek (ELS) een vernieuwende bijdrage leveren naast benadering van “ethische richtlijnen”?

10.00 - 10.15 uur: Pauze.

10.15 - 10.45 uur: Presentatie/workshop over ERL-tool door Steven Dorrestijn en Egbert Siebrand.

10.45 - 11.15 uur: Discussie/workshop.

11.15 - 12.00 uur: Samenvatting & afronding.

Deelnemen?

Wil je erbij zijn om mee te denken en te praten? Meld je aan via info@space53.eu en we zien je graag donderdag 13 juni om 9.00 uur in The Gallery.

Applied innovation developments process