Proeftuinproject UIVER

Proeftuinproject UIVER

Proeftuinproject UIVER

Veiligheidsregio TwenteRJ Safety &SecurityRobor ElectronicsIncaa ComputersState of Motion/Drone Flight CompanyHogeschool Saxion en Universiteit Twente hebben de handen ineen geslagen om drie experimentele, van drones gebruikmakende en op specifieke scenario’s gebaseerde veiligheidssystemen te ontwikkelen en onder zo realistisch mogelijke omstandigheden te demonstreren en te testen.
 
Uit eerdere ervaringen van de projectpartners met drones blijkt dat de benodigde technologie (bv. sensoren, drones, etc.) grotendeels al bestaat en verkrijgbaar is, maar dat functionalisering, integratie/combinatie van de technologie en het daadwerkelijk toepassen ervan voor professioneel gebruik binnen specifieke scenario’s noodzakelijk is. 
 
Drone test- en expertisecentrum
Parallel aan de ontwikkeling van de veiligheidssystemen, wordt op Twente Safety Campus een (drone) testfaciliteit uitgebouwd, met aandacht voor technologie, training en opleiding, organisatie en het testen onder realistische omstandigheden. Na afloop van de proeftuin kan op commerciële basis kan worden ingezet voor de verdere ontwikkeling van drones in Oost-Nederland en voor de verdere verbetering van de maatschappelijke veiligheid.
 
Uniek ecosysteem
Naast de interesse in dit concept vanuit projectpartners, zijn er reeds diverse partijen, zoals Ambulance Oost en Politie Oost-Nederland en de Politieacademie, die hun steun en/of participatie hebben uitgesproken. Dit onderstreept het (maatschappelijk) belang van de opzet van een innovatief drone test- en expertisecentrum voor safety & security op een plek waar vliegveld, triple helix en first responders in een uniek ecosysteem samen komen.
 
Doelstellingen
Strategische doelstelling: het verbeteren van de maatschappelijke veiligheid door middel van de inzet van dronetechnologie, vanuit economische activiteiten in Oost-Nederland op het raakvlak van HTSM, EMT, health en agro. Middels deze proeftuin kunnen innovaties, producten en systemen worden ontwikkeld, getest en gevalideerd, kunnen praktische inzichten worden opgedaan en kan verdere bewustwording over het maatschappelijke belang en uitdagingen van drones worden gecreëerd bij de diverse stakeholders. 
 
Operationele doelstelling: het (door)ontwikkelen en onder realistische omstandigheden testen, demonstreren en valideren van op specifieke safety & security scenario’s gebaseerde inzet van experimentele dronetechnologieën. 
 
De operationele resultaten van deze proeftuin zijn:
  • (Getest) veiligheidssysteem voor gewelddadige inbraken op bedrijventerreinen;
  • (Getest) veiligheidssysteem voor grote en complexe verkeersongevallen;
  • (Getest) veiligheidssysteem voor opsporing van vermiste personen en lijken;
  • Opbouw en professionalisering van een drone test- & expertisefaciliteit.
Meer informatie of deelnemen?
Voor meer informatie over UIVER of kunt u contact opnemen met Peter Hammecher, via peter@space53.eu.

share

Applied innovation developments process